„Respinge ca neîntemeiate cererile privind introducerea în cauză în calitate de părți responsabile civilmente a Statului Român prin Ministerul Finanțelor și a Ministerului Sănătății. Admite cererea formulată de procuror privind trimiterea prezentei cauze la Tribunalul Bucureșțti-secția I Penală în vederea reunirii cu dosarul nr. 17008/3/2016”, se arată în decizia instanței.
Hotărârea nu este definitivă.
La termenul din 21 martie, mai mulți avocați ai părților vătămate din dosarul Colectiv au cerut includerea în cauză, ca părți responsabile, a ministerelor Sănătății și Finanțelor, motivând că unele victime au murit pentru că nu s-a cerut ajutor extern la timp în ceea ce privește spitalizarea. Un alt motiv invocat de avocați a fost acela că bunurile celor judecați, patronii clubului și cei ai firmei de artificii, nu pot acoperi toate daunele pe care părțile vătămate le cer.
Procurorii au cerut ca dosarul în care sunt judecați proprietarii clubului și cei ai firmelor de artificii să fie conexat cu cel în care este cercetat fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
Procurorii de la Parchetul General au trimis în judecată dosarul Colectiv la data de 28 aprilie 2016. Patronii clubului, George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea și Costin Mincu, sunt acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Cercetările au fost extinse și asupra reprezentanților firmei care a livrat artificiile în club, Golden Ideas Fireworks. Artificierul firmei, Viorel Zaharia, este acuzat de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă în timp ce patronii Cristian Niță și Daniela Niță sunt acuzați de favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri. Cristian Niță a fost interceptat de anchetatori în timp ce discuta cu o angajată, a doua zi după incendiul din club, despre ștergerea unor documente care puteau constitui probe în dosar. Angajata le-a spus anchetatorilor că firma practic nu avea evidență contabilă și că s-a panicat după ce a văzut efectele incendiului din Colectiv, motiv pentru care a recurs la ștergerea unor documente.
În dosar au fost puse sub acuzare firmele SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă, având ca urmare decesul mai multor persoane și vătămare corporală din culpă, în formă agravantă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.
În incendiul din clubul Colectiv și-au pierdut viața 64 de persoane, iar alte peste o sută au fost rănite.